Jedná se především o bodavé, svíravé či tupé bolesti v různých částech břicha související většinou s onemocněním vnitřních orgánů.

Mohou signalizovat lehkou nevolnost nebo pálení žáhy, ale i prasklý žaludeční vřed nebo zánět slepého střeva. Každopádně platí, že s jakýmikoli bolestmi v břišní krajině bychom se neměli zdráhat zajít k lékaři. Při návštěvě lékaře je pro správnou diagnózu vhodné popsat, v které přesnější oblasti se bolest vyskytuje, jaká je její intenzita a výskyt, zda se objevuje pravidelně (po jídle, večer před spaním atd.).

Bolesti v podbřišku

Bolesti v oblasti podbřišku častěji trápí ženskou část populace, mnohdy se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře nebo tlustého střeva. Často taková bolest bývá také důsledkem gynekologických potíží.

Bolest v pravém podbřišku je typická pro zánět slepého střeva. Mírná bolest doprovázená nevolností či zvracením a nespecifickým pocitem (např. křeče) ve střední horní části břicha, kolem pupku, se během dvou až čtyř hodin přesune do oblasti pravého podbřišku.

Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují.

Bolest v okolí pupku a nadbřišku

V okolí pupku se objevují počáteční bolesti apendixu (slepého střeva) a tenkého střeva. Kolikovitou bolest v oblasti pupku způsobují střevní problémy, například pokud sníme něco nevhodného.

V nadbřišku se projevuje bolest žaludku a někdy i žlučníku. Bolest v nadbřišku vycházející buď do krku a čelisti, nebo do obou horních končetin či zad, může být jedním z projevů tzv. gastroezofageálního refluxu. Je to způsobeno uložením jícnu, který spojuje hltan se žaludkem.

Hluboká a tupá bolest nad pupkem s vyzařováním do zad doprovází akutní zánět slinivky. Tupá, bodavá až ostrá bolest v nadbřišku, která se často rozvine ve svíravou bolest na různých místech podbřišku, provází vedle dalších příznaků (horečka, zimnice, bolesti svalů a nevolnost) střevní chřipku.

Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí mimo klasické projevy pacienty s Crohnovou nemocí (chronické onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva). Tupá bolest v zádech, boku, vyzařující i do stejnostranné dolní poloviny břicha může provázet i ledvinovou koliku.

Bolest v okolí žeber

Bolest v pravém podžebří je typická pro žlučník. Někdy vystřeluje do zad a k pravé lopatce, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje vpravo, v další fázi přechází do levého podžebří. Bolest je silná, krutá až nesnesitelná a bývá popisována jako ostrá, bodavá nebo jako tlak. Mezi doprovodné jevy žlučníkového záchvatu patří pocení, slabost, nevolnost či zvracení.

Tupou až silnější ostrou bolestí v oblasti pravého podžebří se obvykle projevují jaterní potíže. Píchání a tupá bolest v oblasti levého podžebří mohou být známkou dráždivého tračníku. U průjmovitého typu této poruchy pociťují pacienti křečovité bolesti v dolní polovině břicha. Bolest v levém podžebří popisuje až pět procent pacientů s vředovou chorobou žaludku či dvanáctníku.

U akutní vředové choroby žaludku vzniká náhle krutá až nesnesitelná bolest s lokalizací v nadbřišku přecházející do levé lopatky, ramene a krku. Objevit se mohou i bolesti pravého ramene, jež zhoršuje dýchání a pohyb. Vředová choroba se také projevuje jako pálivá, bodavá nebo tupá bolest v horní části břicha pod hrudní kostí, která se objeví, zmizí a zase se vrací. Náhlou ostrou bolestí v horní polovině břicha či v levém podžebří se projevují poruchy sleziny.

Zažívací potíže

K velmi častým důvodům návštěvy lékaře patří zažívací potíže a zažívací poruchy různého charakteru. Mezi nejčastější patří dyspepsie, refluxní choroba jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku, či poškození trávicího traktu. V léčbě gastroenterologických potíží se používá celá řada lékových skupin.

„Dnes nejpoužívanější a bezkonkurenčně účinné jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, tzv. blokátory protonové pumpy, které se osvědčily především u krátkodobé léčby vředu dvanáctníku a žaludku, ale i bolestí v nadbřišku i jiných částech břicha, při pálení žáhy, návratu kyselého nebo hořkého žaludečního obsahu do jícnu,“ říká MUDr. Jiří Laštůvka, gastroenterolog a primář Interního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

I o krátkodobé léčbě je vhodné se poradit s lékařem, který zná váš celkový zdravotní stav a vaši anamnézu.