DĚTSKÁ KŮŽE A KOSMETIKA

03.10.2011 21:16

 

Citlivá dětská pokožka

            Kůže novorozence a kojence je velmi citlivá, méně odolná vůči vlivům zevního prostředí. Správná péče o pokožku a minimalizace nepříznivých vnějších vlivů jsou pro zdraví dítěte opravdu důležité.

            Pro ošetřování dětské kůže platí určitá specifika. Hlavní zásadou je používání kosmetických přípravků speciálně určených pro dětský věk. Dále je vhodné minimalizovat kontakt dráždivých látek s kůží dítěte. To se týká jednak různých saponátů, laků, barev, chemických látek… Nesmíme ale zapomínat také na zbytky pracích prášků v oblečení. K praní dětského prádla by měly být používány speciální prací prášky pro citlivou pokožku a prádlo by mělo být důkladně mácháno.  Neméně důležité je vhodné oblékání dětí do volných vzdušných oděvů z přírodních materiálů. Zvláštní péči vyžaduje plenková oblast, kterou je potřeba udržovat suchou a čistou.  

 

Přebalování dítěte

            Časté přebalování je důležité v ochraně citlivé dětské pokožky před agresivním působením moči a stolice. Důsledná péče o plenkovou oblast je nejlepší prevencí vzniku opruzenin a infekce kůže.

            Pleny se snímají vždy zepředu dozadu, aby se zabránilo kontaminaci močové trubice stolicí. Dále je nutné pečlivé očištění kůže od zbytků moči a stolice. Voda  a žínka v tomto směru splní naprosto svůj účel. Lze také používat dětské textilní ubrousky. Tyto jsou napuštěny dětským čistícím mlékem, které umožňuje odstranění nečistot i zbytků tuků ze stolice. Některé ubrousky navíc obsahují antibakteriálně působící látky či látky s hydratačním účinkem.  Při čištění genitálu pamatujeme na zásadu čistění zepředu dozadu, zejména u děvčátek, aby nedošlo k průniku choroboplodných zárodků do pochvy. Dbáme na pečlivé očištění a vysušení nejenom genitálu, ale také všech kožních záhybů (třísla, u chlapečků záhyby pod šourkem a penisem). Je vhodné ponechat dítě krátce rozbalené. 

Před zabalením ošetříme kůži preventivně vhodnou  mastí proti opruzeninám, která vytváří ochrannou vrstvu a zabraňuje působení dráždivých látek na pokožku. K ošetření zadečku používejte prověřený produkt, který obsahuje mimo masťového základu také účinnou látku, která podporuje hojení. Moč i stolice způsobují na pokožce mikroskopické trhlinky, kterými se otevírá cesta pro vznik opruzenin a infekcí. Proto je nutný obsah látky (nejlépe dexpanthenolu), jež přispívá k rychlému hojení těchto trhlinek. Nanášíme vždy jen tenkou vrstvu masti . Dříve hojně používané dětské zásypy dnes ustupují do pozadí. Jejich nebezpeční tkví v riziku vdechnutí částic pudru při přímém pudrování. Proto vždy, pokud ho používáme, sypeme pudr na vlastní ruku a pak teprve jemně naneseme na kůži. Pudr nesmí být nikdy aplikován na mokvavou a olejem ošetřenou pokožku.

Na závěr zabalíme dítě do čisté pleny. Věnujeme pozornost výběru vhodného typu plenky. Velikost plen by měla odpovídat velikosti dítěte. Nevhodné jsou příliš těsné stejně jako příliš volné plenky. Při výběru plenek se jistě vyplatí investovat do značkové plenky s efektem suchého povrchu. Čím méně je pokožka děťátka v kontaktu s vlhkostí, tím menší je riziko vzniku infekce. Pleny by měly být označeny nálepkou, že neobsahují chlór, který má na kůži dráždivý vliv.

 

Opruzení a plenková dermatitida

Častým kožním problémem novorozeneckého a kojeneckého věku je vznik opruzenin. Jedná se o zarudnutí a zvýšenou vlhkost kůže v místech zvýšeného mechanického tření – tedy v kožních záhybech, v tříslech, pod zadečkem. Opruzeniny vznikají častěji v horkém počasí a u obézních dětí.

Závažnějším problémem je vznik zánětlivého postižení kůže – plenkové dermatitidy. V místech postižení je kůže lesklá, zarudlá až připomínající popáleninu. Přítomny mohou být také červené pupínky, otok a šupinky. Průběh infekce je často kolísavý, s periodami zlepšování a zhoršování. Maximum příznaků bývá v místech největšího kontaktu pokožky s plenou – na zadečku, na vnitřních plochách stehen, na stydké kosti, u chlapečků na šourku, u děvčátek na zevním genitálu. Méně častou variantou této vyrážky je zarudnutí při okrajích plen. Zde se kromě vlhka uplatňuje mechanické dráždění plastikového okraje pleny.

Hlavními patogenetickými faktory, které se uplatňují při vzniku plenkové dermatitidy jsou vlhko, zvýšené tření kůže oproti plenám a špatné dýchání kůže pod plenkami. K dalším nepříznivě působícím faktorům patří přesušení kůže při používání detergentních mýdel, dráždivý vliv amoniaku z moče, působení enzymů ze stolice a další. To vše narušuje celistvost a tím i bariérovou funkci kůže. Odtud je již krůček ke vzniku bakteriálního zánětu.

Jiným druhem plenkové dermatitidy je kvasinková infekce. Disponující faktory vzniku jsou shodné jako u prosté plenkové dermatitidy. Významně se uplatňuje zejména vliv tepla, tření a vlhka. Ohroženy jsou děti léčené širokospektrými antibiotiky. Obraz kvasinkové dermatitidy se liší od obrazu prosté plenkové dermatitidy. Celé plochy kůže jsou zarudlé s pupínky a puchýřky, které se snadno strhávají. Plocha postižení může být rozsáhlá.

Pokud již dojde k rozvoji některého z výše uvedených zánětů je nutné vyhledat odbornou pomoc u ošetřujícího pediatra. Aby k tomu nedošlo, je nutné dodržovat již zmíněná preventivní opatření. Ještě jednou si je krátce shrneme:

  1. častá výměna plen – nejméně 7 x denně, u novorozenců ještě častěji
  2. důsledná očista genitálu od zbytků moči a stolice textilními ubrousky, které odstraňují i tukové partikule ze stolice
  3. používání ochranné masti určené pod plenky, event. masti proti opruzeninám
  4. používání kvalitních nedráždivých plen s efektem suchého povrchu

 

Koupání

            Hlavním cílem koupání je celková očista. Většina dětí se z pobytu v příjemné teplé vodě raduje. Kůže novorozence je velmi tenká a málo odolná vůči vlivům zevního prostředí. Působením vody se snadno rozmočí. Koupel novorozence by proto měla být pouze krátká, cca 5 minut.

            Před vlastním koupáním je důležité si vše v klidu připravit. Teplota v místnosti by měla být alespoň 22ºC, lépe 24-25 ºC. Do vaničky nalijeme 10-15 cm vody o teplotě 37-38 ºC. Teplotu vody je nutné ověřit teploměrem. Před koupáním očistíme genitál dítěte stejně jako při přebalování.

            Při nošení dítěte dbáme vždy na bezpečné držení – tzv. držení přes dva klouby. Jednou rukou ho držíme za vzdálenější rameno a horní část paže, druhou ruku podsuneme pod zadeček a držíme jí vzdálenější stehno a kyčelní kloub. Ve vaničce držíme děťátko jednou rukou  za vzdálenější rameno a paži a předloktím podpíráme jeho hlavičku a krk. Druhou rukou dítě omýváme.

Čistou žínkou namočenou pouze v teplé vodě nejprve omyjeme obličej dítěte. Poté je možné do vody přidat dětskou koupel či použít dětské mýdlo. K mytí nejsou v žádném případě vhodná běžná mýdla, která pokožku nadměrně vysušují. Pro novorozence je vhodné použít speciální dětské koupele bez obsahu mýdla, eventuelně s přídavkem oleje. Zabráníme tak nadměrnému vysušování kůže. Vlásky novorozence jsou krátké a jemné, nevyžadují zvláštní šampóny. Omýváme je stejně jako tělíčko nedráždivým přípravkem dětské koupele. Při koupání kojenců a starších dětí lze použít dětská mýdla. Na rozdíl od běžných  mýdel jsou tato nedráždivá a obsahují hydratační složky (glycerin, oleje), které brání nadměrnému vysušování pokožky. K mytí vlasů u starších dětí používáme různé druhy šampónů. Dětské šampóny při náhodném zanesení do očí tolik nedráždí. Vlásky stačí mýt zpravidla 1 x týdně.

Při koupeli postupujeme vždy odshora dolů. Nejprve omyjeme vlasatou část hlavy, uši, krk, záda, hrudníček a bříško. Následně omýváme ruce směrem od konečků prstů k ramenům a nohy, také směrem od konečků prstů k trupu. Poté omýváme genitál směrem zepředu dozadu a zcela na závěr zadeček.

Po koupeli dítě opatrně ale pevně uchopíme a přeneseme na připravenou osušku. Jemně ale důkladně ho osušíme, pokožku v žádném případě netřeme. Zvýšenou pozornost věnujeme vysušení kožních záhybů, bráníme tak jejich zapaření. Zevně otřeme uši a dle potřeby vyčistíme nos.

 

Ošetření pokožky po koupeli

            Po koupeli je nutné kůži děťátka ošetřit dětským olejíčkem nebo dětským pleťovým mlékem.

Dětské oleje nanášíme v malém množství na pokožku celého těla. Na kůži se tak vytváří ochranná vrstva, která brání nadměrnému vysušování. Některé oleje obsahují navíc výtažky z bylin.  Existují také olejové gely obdobného účinku. Z celé řady výrobků na trhu je třeba vybrat pro každého individuálně vhodný preparát. Zejména novorozenci mají sklon k alergickým reakcím na různá aditiva v těchto preparátech. Pro nejmenší děti je tedy nejvhodnější čistý neparfémovaný olej, například čistý slunečnicový olej připravený v lékárně.

Místo olejíčku po koupeli lze použít dětská pleťová mléka a krémy. Také ony pokožku hydratují a chrání před vysušením. Aplikují se v tenké vrstvě na celé tělíčko.

Do snadno se zapařujících míst (pod krkem, v podpaží, v tříslech) je možné aplikovat malé množství dětského pudru. Dětský pudr má vysoké absorpční schopnosti a chrání tak pokožku v oblastech zapářky před opruzením. Při aplikaci nejprve nasypeme pudr na svou ruku a poté teprve naneseme do kožních záhybů děťátka. Vždy je nutné se vyvarovat manipulace s pudrem v bezprostřední blízkosti dítěte pro riziko vdechnutí partikulí pudru.  Pudr nesmí být aplikován na kůži ošetřenou dětským olejem a na mokvavou kůži.

 

Ochrana kůže před slunečním zářením

            Negativní účinky UV složky slunečního záření jsou již dlouhou dobu dobře známy. V posledních letech jsme svědky nárůstu incidence zhoubných nádorů kůže. Účinná ochrana před slunečním zářením by měla být pro nás všechny samozřejmostí, dvojnásob to pak platí pro dětský věk.  

            Dětská pokožka vyžaduje zvláštní ochranu před účinky slunečního záření. Děti do 1 roku by přímému slunečnímu záření neměly být vystavovány vůbec. Jejich pokožku je třeba chránit vhodným oblečením a pobytem ve stínu. Kojencům je dobré ponechat volné vzdušné oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Důležitou součástí oblečení je také čepička. 

Pro děti starší 6 měsíců jsou vhodné dětské ochranné krémy. Jejich složení je odlišné od běžných opalovacích krémů. Obsahují pevné partikule, které zůstávání na povrchu pokožky a odráží sluneční paprsky. Jedná se o tzv. fyzikální filtr proti slunečnímu záření. Běžné opalovací krémy obsahují chemické filtry a nejsou pro dětský věk vhodné. Ochranný krém je potřeba aplikovat opakovaně během dne. Dále je důležité vyhýbat se pobytu na přímém slunci zejména v době mezi 10. a 15. hodinou. 

 

Některé časté kožní problémy u novorozenců a kojenců

U zdravých donošených novorozenců se v prvním týdnu života často objevuje na kůži tzv. toxoalergický exantém. Objevuje se v různé míře v obličeji, na hrudníčku, na zádech i na končetinách. Je charakterizována zarudlými skvrnami 2-3 cm v průměru s centrálním pupínkem. Vyrážka nesvědí a dítě jinak dobře prospívá. Příčina této vyrážky nebyla zatím uspokojivě vysvětlena. Může jít o reakci kůže adaptující se na nové podmínky zevního prostředí. Někteří autoři obviňují různé dráždivé látky v prostředí, zejména zbytky pracích prášků v oblečení. Jiní hovoří o alergické reakci na složky potravy matky, které pronikají do mateřského mléka. Toxoalergický exantém nevyžaduje léčbu, mizí spontánně nedéle do 2 týdnů.

Častým problémem novorozeneckého a kojeneckého věku je také seborhoická dermatitida. Projevuje se vznikem bílých až žlutavých šupinek ve vlasaté části hlavy. Současně bývá přítomna vyrážka v místech vlhké zapářky – v krčních záhybech, v podpaží, pod plenami…I při rozsáhlém postižení dítě dobře prospívá. Onemocnění začíná během prvních 3 měsíců života, vymizí do jednoho roku věku. Obtíže mají někdy tendenci přecházet do atopického postižení kůže. Etiologie seborrhoické dermatitidy je pravděpodobně multifaktoriální, podílí se na ní dědičné faktory, porucha činnosti mazových žláz, zvýšené osídlení kůže Candidou albicans a Pityrosporum ovale a pravděpodobně i výživové faktory. Průběh onemocnění zhoršuje horko, pocení, tření kůže o oděv a používání příliš mastných mastí. V lehkých případech stačí denně odstraňovat šupinky ze kštice vtíráním dětského oleje asi hodinu před koupáním. Následně se hlava smývá dětským šamponem a uvolněné šupinky se jemně vyčesávají. Po koupeli se olejíček k ošetření postižené oblasti již nepoužívá.  V těžších případech je vhodné konzultovat lékaře. Z terapeutických možností se nabízí používání šampónu s ketokonazolem, roztoků s kyselinou salicylovou nebo s rezorcinem, event. krátkodobá aplikace kortikoidních krémů.

 

MUDr. Irena Petráčková