Kosmetika

02.10.2012 15:04

Hypoalergenní kosmetika

 

Kosmetické přípravky se v současnosti staly masovou záležitostí a nenajde se snad nikoho, kdo by alespoň jeden výrobek kosmetického průmyslu denně nepoužíval.

Mýdla, tělová mléka, pleťové krémy, šampóny, kondicionéry, make-up, všechny tyto přípravky denně přicházejí do styku s naší pokožkou. Není divu, že je kůže podrážděná a může na některé složky reagovat alergicky.

Iritovaná kůže, intenzivní svědění, zarudlá místa, ekzém, menší puchýřky, kopřivka atd. To všechno mohou být kožní reakce na nekvalitní kosmetiku. Alergické reakce se obvykle objevují velmi rychle, často už po prvním použitím.

 

Víte, jaké kosmetické prostředky nejčastěji způsobují  alergii?

  • Opalovací přípravky

Alergické kožní reakce způsobují zejména chemické UV filtry, jako jsou PABA estery, vobenzon a cinamáty, které sluneční záření pohlcují.

  • Čistící přípravky

Mýdla, detergenty, sprchové a koupelové gely, koupelové pěny při  nadměrném používání kůži dráždí a přesušují. Jen pro zajímavost : běžný sprchový gel vysuší pleť na 24 – 36h, kdežto tuhé mýdlo vysuší pleť na 2-6h. Lidé se suchou kůží by si měli kupovat jemně čistící syndety či mýdla  s neutrálním pH, obsahující termální vody, bez parfemace a antimikrobiálních přísad. Je vhodné omezit i kontakt s prostou vodou a promazat se hned po koupeli či sprše. Ruce je třeba promašťovat po každém umytí. Zkuste dodržovat pravidlo 3 minut, 3 minuty se sprchovat, do 3 minut se utřít, do dalších 3 minut se důkladně promazat.

  • Šampony

Alergická reakce na šampony je ojedinělá, protože kontakt s kůží je krátký. Nedoporučuje se však mýt si vlasy při sprchování, kdy oplachovaný šampon stéká     po těle, kůži vysušuje a může dráždit.

  • Vlasové kondicionéry

Nejsou sice typickým zdrojem alergických reakcí, ale alergii mohou způsobovat v nich obsažené konzervační a vonné látky.

  • Barvy a odbarvovače na vlasy

Přechodné barvy na vlasy, např. barevná tužidla, se zpravidla smyjí po 1 umytí vlasů šamponem a většinou nezpůsobují kožní potíže. Polopermanentní barvy vydrží až 6 - 8 týdnů, permanentní barvy se nesmývají. Kontaktní alergickou reakci či kopřivku způsobuje amonium persulfát, který se požívá k odlehčení vlasů. Abyste předešli alergické reakci, proveďte      před jejich použitím test snášenlivosti nanesením kapky barvy za ucho či do loketní jamky a vyčkejte 24 hodin. Neobjeví-li se zarudnutí, svědění, otok, eventuálně puchýřky, je možné barvu použít.

  • Deodoranty a antiperspiranty

Vonné látky v deodorantech a soli hliníku v antiperspirantech bývají zřídka zdrojem problémů. Dráždí však podrážděnou kůži ihned po holení nebo pokud se ve spreji aplikují příliš silným proudem zblízka na kůži podpaží.

  • Make-up

Jelikož make-up zůstává na kůži po celý den většinou 7 dní v týdnu, měl by být automaticky hypoalergenní a nekomedogenní. Navíc by měl obsahovat ochranný faktor proti slunečnímu záření tak, aby chránil pokožku před předčasným stárnutím, tvorbou vrásek a vznikem kožní rakoviny.

  • Oční stíny, linky a řasenky

Oční víčka jsou nejcitlivějším okrskem kůže na těle, proto byste měly zvolit hypoallergenní oční kosmetiku a vyměnit ji  každé 3 měsíce za novou, abyste předešly bakteriálnímu znečištění.

  • Rtěnky, tyčinky a balzámy na rty

Alergickou reakci mohou vyvolat obsažená  barviva a vonné látky. Zvláště suché a popraskané rty by měly být ošetřeny speciálními tyčinkami na rty bez obsahu vonných a konzervačních látek a lanolinu.

  • Laky na nehty

Dokonce lak na nehty může být zdrojem alergické reakce. Alergie na lak na nehty se objevuje zarudnutím prstů, očních víček, obličeje i krku, tedy míst, kde se nalakovanými nehty dotýkáme. Součástí laků na nehty je formaldehyd, který může způsobit alergii. V případě alergie na laky na nehty je třeba volit hypoalergenní laky na nehty. Sytě zbarvené laky           na nehty  při delším používání způsobují žluté zabarvení nehtové ploténky. Kůžička  kolem nehtů chrání nehty před infekcí a nedoporučuje se proto stříhat.

  • Umělé nehty

Touhu po dokonalých nehtech splňují umělé nehty, které se lepí na zdravé nehty lepidlem       s obsahem metakrylátu. Tato lepidla mohou dráždit, ale jsou vzácným alergenem. Kožní lékaři doporučují, aby ženy permanentní umělé nehty „odkládaly” po 3 měsících a dovolily vlastním nehtům se regenerovat.

 

Nežádoucí složky v kosmetice

·Tenzidy - sodium lauryl sulfát (SLS) a sodium lauryl ethyl sulfát (SLES)

Jsou označovány jako aktivní substance a detergenty. Jedná se o čisticí a odmašťovací látky, takže jsou obsaženy v mýdlech, šamponech a pěnách do koupele. Mohou ničit přirozenou tukovou vrstvu kůže. Navíc jsou SLS a SLES považovány za potenciální kancerogeny.  

·Konzervační látky – parabeny, formaldehydy a jejich deriváty

Zmíněné ropné produkty sice chrání kosmetické přípravky před napadením mikroorganismy, tedy ničí bakterie a plísně, ale na druhou stranu mohou způsobit kožní alergické reakce (kontaktní dermatitidu a rosaceu). Také se předpokládá,  že přispívají ke vzniku rakoviny.

·Syntetická barviva

Často obsahují anilin, což  je potenciální kancerogen.

·Minerální oleje – parafíny, silikony

Tyto suroviny z ropy jsou levnou náhražkou kvalitních rostlinných olejů a tuků. Pokrývají pokožku neprodyšným filmem, ucpávají póry a brání přirozeným kožním procesům a dýchání kůže. Parafíny, které bývají základem přípravků určených k ošetření pokožky, se navíc mohou usazovat v játrech, ledvinách a lymfatických uzlinách.

·Parfémy

Často se používají syntetické sloučeniny s mošusem, protože jsou levné. Polycyklické mošusové sloučeniny (syntetická obdoba pižma) se hromadí v tukové tkáni a mateřském mléku. U citlivé kůže vyvolávají alergie a jsou v podezření, že mohou způsobovat rakovinu. Jako rozpouštědla v parfémových směsích mnohdy slouží ftaláty, které stojí za poruchami rozmnožovacího a hormonálního systému, ledvin a jater.

Dalším problémem v kosmetických přípravcích jsou rostlinné oleje, které nejsou ve značení výrobku uváděny jako parfémy, i když jejich složení je často velmi podobné. Výrobky, které je obsahují, jsou potom vlastně nesprávně označovány jako neparfémované, ale přesto způsobují četné alergické reakce pacientům alergickým na parfémy.

·Emulgátory - PEG deriváty (polyethylenglykoly)

Tyto složky v kosmetice spojují vodu a olej. Poškozují ochranný film tenké dětské pokožky, následkem čehož do ní snadno vnikají škodliviny z vnějšího okolí.

·Syntetické UV filtry

Syntetické UV filtry obsažené v opalovací kosmetice pronikají skrz kůži a ukládají se v těle. Pro zajímavost, byly nalezeny dokonce v mateřském mléce. Mohou být silně alergizující, jedním z příznaků je tzv. Malorka akné.

  • Zvlhčovadla

Zjednodušeně by se daly tyto složky kosmetických výrobků charakterizovat jako látky, které zamezují ztrátě vody jejím nasáváním a zpětným zapracováním do kůže. Suchá kůže praská, prohlubují se kožní rýhy a vrásky, je narušena kožní bariéra. Objevuje se palčivost kůže, svědění, zarudnutí. Mezi látky, které udržují vodu v kůži, patří vazelína, minerální olej, lanolin, silikon, glycerin, propylenglykol, proteiny a některé vitaminy. Tyto suroviny mohou způsobovat alergické reakce.

  • Rostliny v kosmetice

Alergická reakce byla popsána u kosmetických přípravků, ve kterých byly použity následující rostliny: aloe, arnika, pupečník asijský, máta, levandule, čajovníkový olej, okurka, rozmarýn, heřmánek, ylang-ylang, břečťan, eukalyptus, mimóza, šalvěj, myrta, vilín.

 

Projevy intolerance a alergie na kosmetiku

V praxi je mnohem častější výskyt pouhé nesnášenlivosti kosmetických přípravků. Projevy   na kůži jsou v podstatě stejné - zarudnutí, svědění,  puchýřky, otok, jen příčina je jiná. Ve většině případů se jedná o nevhodně zvolený kosmetický přípravek s ohledem na typ pleti, přílišné odmašťování kůže, primárně citlivá kůže, pobyt v přesušených, klimatizovaných prostorech.

Pokožka je vždy citlivější po ošetření chemickým peelingem či laserem a po opálení. Také řada kožních onemocnění je spojena se zvýšenou citlivostí kůže. Již sama voda je pro kůži nevhodnou látkou. Namáčíte-li například ruce často do vody, dochází k jejich dehydrataci a praskání a rozvoji zánětu kůže.

 

Léčba podrážděné kůže

Podráždění kůže podporuje vznik alergie, a proto by léčba měla být co nejefektivnější.

Jak postupovat:

  • přerušte používání kosmetických výrobků, u nichž je podezření na přítomnost alergenu
  • jestliže jsou postižena oční víčka, přestaňte aplikovat všechny kosmetické přípravky
  • k čištění pleti používejte pouze neutrální pleťové vody nebo termální vodu
  • pokožku osušte jemně proklepáváním
  • aplikujte krémy obsahující látky vhodné pro druh podráždění: kondicionéry, výživné, léčivé nebo v případě potřeby ještě neutrálnější krémy - chladivé krémy nebo voskové masti
  • v případě expozice slunečnímu záření aplikujte krémy obsahující minerální filtry

 

Léčba alergické reakce

Většina alergických reakcí vyžaduje konzultaci u praktického lékaře nebo dermatologa.

  • Vyrážka je typická pro alergii, ale alergen je neznámý

Pokud je problémem akutní ekzém, tak je obvykle aplikována termální voda a kortikoidní krém po omezenou dobu při postupném prodlužování intervalů. Ke zmírnění svědění se někdy přidávají antihistaminika. V případě suchosti ložisek se doporučuje aplikovat tučné a neutrální látky. Důležitá je identifikace vyvolávajícího alergenu, protože při náhlém přerušení léčby se klinické symptomy mohou vrátit a bohužel výrazně zhoršit. Identifikace je obvykle možná epikutánními náplasťovými testy.

  • Vyrážka souvisí se známým výrobkem a nebo molekulou, jejíž přítomnost v aplikovaném produktu nebyla rozborem zjišťována (např. konzervační látky a parfémy)

Složení výrobku, u něhož je podezření na přítomnost alergenu, je nutno zkontrolovat a zjistit případnou přítomnost dříve zjištěného alergenu. Důležité je soustavně se vyhýbat této molekule ve všech aplikovaných výrobcích. Poučení o výskytu alergenu usnadňuje volbu vhodného produktu. V žádném případě nečekejte  desenzibilizaci (snížení, ztráta citlivosti) vůči kontaktním alergenům obsaženým v kosmetických výrobcích. Jediný účinný způsob, jak dosáhnout vyléčení, je úplné a trvalé zamezení kontaktu s alergenem.

 

Vhodná kosmetika

Najít vhodnou kosmetiku je pro majitele citlivé pleti nebo alergika velmi problematické a jedná se většinou o běh na dlouhou trať plnou zkoušení. Řešením může být právě tzv. hypoalergenní kosmetika, která může být používána i na pokožku s atopickou dermatitidou, pro citlivou, velmi suchou a netolerantní pokožku. Obsah  látek způsobující podráždějí je       v nich minimální, hotové formulace jsou přísně kontrolovány, takže alergenní potenciál by měl být nízký. Pokud trpíte projevy intolerance či alergie na kosmetiku, nepropadejte panice,  určitě najdete přípravky, které budou Vaší pleti vyhovovat.

Dobře se osvědčuje např. řada Avene, jejíž přípravky jsou určeny k péči o všechny typy citlivé pokožky. Hlavní aktivní prvek této kosmetiky představuje termální voda Avene. Její jedinečné a neměnné složení je ideální pro citlivou, přecitlivělou až alergickou pokožku. Působí protidráždivě, zklidňuje pokožku a neutralizuje působení volných radikálů.  

Eucerin patří mezi dermatology k vysoce uznávaným a preferovaným dermokosmetickým značkám. Produkty Eucerin udržují pokožku ve vynikající kondici a vyhovují tak specifickým potřebám citlivé, oslabené či nemocné pokožky. Lidem proto přinášejí pocit znatelné úlevy   od problémů s citlivou nebo oslabenou pokožkou.

 

Hypoalergenní dětská kosmetika

Dětská pokožka je velmi citlivá a mnohem tenčí než pokožka dospělých, tudíž je její obranyschopnost menší.

Přílišné nebo nesprávné koupání miminkům neprospívá, protože kůže novorozeňátek je méně odolná vůči vnějším vlivům. Na povrchu pokožky ještě není vyvinut ochranný kožní film a imunologická obranyschopnost se teprve vyvíjí. Při ošetřování dětské pokožky je třeba používat speciální dětskou kosmetiku bez konzervačních látek.  Abyste předešli kožnímu podráždění či  alergiím, věnujte při výběru kosmetiky pozornost složení přípravku namísto atraktivního obalu.

Obecně lze říci, že méně konzervačních látek může být v kosmetických přípravcích v tubách nebo pumpičkách, jelikož je zde omezena možnost kontaktu s prsty.

Osobně mám se svými dětmi velmi dobrou zkušenost při používání hypoalergenní kosmetiky A-Derma, HiPP Babysanft a Klorane Bebe.

A-Derma je určená především k péči o citlivou, podrážděnou a atopickou pokožku. Hlavními složkami přípravků jsou bílý oves a esenciální mastné kyseliny omega 6 se zklidňujícími, hojivými a protizánětlivými účinky. Můžeme ji doporučit jak dospělým, tak i kojencům a malým dětem. Přípravky zmírňují negativní projevy kůže (alergie, atopie), kůži ozdravují a  snižují spotřebu používání kortikoidů.

Přípravky HiPP Babysanft obsahují mandlový olej, který je považován za jeden z nejkvalitnějších pleťových olejů. Všechny výrobky společnosti Hipp jsou opatřené známkou BIO – kvality, a proto i  dětská kosmětika je vyráběná  tradičně v BIO kvalitě. Výrobky předchází riziku vzniku alergií tím, že v nich nenajdeme minerální oleje,  aromatické látky a éterické oleje, barviva ani PEG emulgátory.

Produkty Klorane Bebe obsahují extrakt z měsíčku, který má protizánětlivý účinek, zklidňuje případná zarudnutí a podrážděnou pokožku.  Jsou vyráběny za přísných podmínek a  podrobeny náročným testům pod dermatologickým dohledem. Mléka se dobře vstřebávají a navíc nádherně voní.

 

Závěrem

Citlivá pleť  reaguje rychle na jakoukoli změnu. Většinou bývá pokožka suchá, křehká a náchylná k alergické reakci. Po aplikaci nevhodného přípravku může pokožka i lehce pálit,  svědit, být zarudlá. Hypoalergenní kosmetika by měla tuto pleť zklidit,  jelikož je podrobena speciálním testům a neměla by obsahovat parfémy, barviva a pouze minimum konzervantů.

Postiženým pacientům může ztěžovat orientaci při výběru vhodné kosmetiky fakt, že vzhledem k nedostatkům v legislativě není povinné přesné označování všech složek               na etiketách.

 

Lucie Pavlisková

 

Použité zdroje:

Briggsová, Margaret : Přírodní kosmetika, Fortuna Libri, ISBN 978-80-7321-492-0

Hammelmann : Krásná a zdravá pleť, Grada, ISBN 80-247-1510-4

Rozsívalová : Kosmetika I/Informatorium, Informatorium, ISBN 80-86073-71-8

Toselli, Leigh : Make-up a péče o pleť, Alpress, ISBN 80-7218-670-1

https://www.indulonababy.cz/default.aspx/zdravi-miminka/detske-nemoci-alergie/alergenyvdetske, leden 2011

https://proalergiky.cz/aktuality/111.html, prosinec 2010

https://www.theinstituteofallergy.com, únor 2011