KŮŽE A MRÁZ

03.10.2011 21:18

 

Blíží se zima a kdekdo už se těší, až napadne dostatek sněhu na lyžování a další zimní radovánky, které k tomuto ročnímu období patří. To bohužel platí i pro vznik nejrůznějších zdravotních obtíží a neduhů. Lidské tělo není uzpůsobeno pro dlouhodobý pobyt v chladném prostředí a je proto nutné ho odpovídajícím způsobem chránit a předcházet tak nepříjemným důsledkům působení mrazu.

 

Svou pokožku, která je působením vnějších vlivů bezprostředně ohrožena, můžeme před chladem chránit několika různými způsoby. S nastávající zimou přichází zejména nutnost zvolit vhodné oblečení. Zní to sice jako banalita, nicméně mnoho lidí se dlouho odmítá vzdát představy, že léto už je u konce, a tvrdošíjně lpí na tričku s krátkým rukávem, kraťasech a sandálech. Otužilosti se sice meze nekladou, takové počínání obvykle vede přinejhorším k nachlazení, v okamžiku kdy však udeří první mrazy, hraje použití vhodného oblečení zásadní roli. K podchlazení organismu může dojít velmi rychle i při teplotách lehce pod nulou, zejména při silném větru je toto riziko několikanásobně vyšší. Je proto na místě obléct více vrstev teplého oblečení, zvýšenou pozornost je třeba věnovat zejména ochraně periferních částí těla,  prstům nohou a rukou, ušním boltcům, nosu a tvářím, které jsou před působením vnějšího prostředí hůře chráněna. I obyčejná čepice značně sníží úbytek tepla z organismu, teplé rukavice ochrání zase prsty před prokřehnutím. Na nedostatečně kryté části těla, zejména v oblasti hlavy, je dobré použít ochranný krém. Speciálních krémů, které se zaměřují přímo na ochranu před mrazem existuje poměrně široká škála. Zároveň vyživují pokožku a v kombinaci s ochranným faktorem ji chrání i před postižením slunečními paprsky, které hrozí zejména v horských oblastech. Zvýšenou pozornost si zasluhuje i ochrana rtů, která bývá často opomíjena. V souvislosti s působením slunečního záření je vhodné připomenout potřebu ochrany očí vhodným typem brýlí s UV filtrem.

Pravděpodobně největší riziko působení mrazu  představuje vznik omrzlin.

 

Omrzliny

 

Omrzliny jsou charakterizovány jako místní poškození tkáně způsobené chladem při teplotách pod bodem mrazu. Je však třeba mít na paměti, že při silném větru může k tomuto poškození dojít i při teplotách vyšších, pohybujících se okolo nuly.

 

Vznikem omrzlin jsou nejvíce ohroženy výše zmíněné periferní části těla, které se neprokrvují v takové míře jako centrální oblasti, a jejich teplota klesá v chladu podstatně rychleji. Míra rizika vzniku omrzlin je individuální záležitostí. Zvýšené ohrožení se týká zejména lidí s onemocněním cévního systému, které snižuje prokrvovaní schopnosti organismu, jedinců s nedostatečným příjmem potravy a tekutin, dále při onemocnění cukrovkou a dalšími nemocemi, které se projevují poruchou metabolismu tuků. Zvýšenou pozornost zasluhují děti a staří lidé, těhotné ženy, kuřáci a lidé nadměrně konzumující alkohol. Rizikovou skupinu představují samozřejmě lidé pohybující se ve vysokohorské terénu, zejména horolezci a vyznavači extrémních sportů.

Průběh – Při vzniku omrzlin je prvotně postižena kapilární výstelka, následně dochází ke zhoršení prokrvovací funkce a tím pádem k nedostatečnému přísunu kyslíku a potřebných živin k buňkám. Objevují se otoky a později ledové krystalky na promrzající tkáni. Následné poškození buněk je nevratné.

Podle závažnosti rozdělujeme omrzliny do tří základních stupňů.

 

1. stupeň se  projevuje bílou, chladnou a necitlivou pokožkou, této fázi předchází palčivá bolest, která je prvotním indikátorem nedostatečného prokrvení a možnosti vzniku omrzliny. Vzniká otok postiženého místa. Při zahřátí postiženého místa v této fázi dochází zpravidla k úplnému uzdravení.

 

Pro 2. stupeň omrzlin je typický vznik puchýřů a zbarvení kůže do fialového odstínu. Tyto příznaky se však objevují řádově až po několika dnech. Z toho je jasně patrné, že míru postižení nelze s jistotou určit ihned v terénu  a proto musí být každá omrzlina ošetřena s přihlédnutím k možnosti vážnějšího postižení. Omrzliny 2. stupně mohou již způsobit nevratné postižení tkáně.

 

3. stupeň představuje nevratné poškození, které se projevuje s odstupem několika dní  zčernáním, zatvrdnutím a následným odumřením postiženého místa.

 

První pomoc – Ihned v terénu je zapotřebí podniknout kroky předcházející vzniku vážnějšího poškození. Zejména je potřeba zabránit dalšímu ochlazovaní postiženého místa, například zahříváním tělesným teplem.(pouze v případě že se nejedná o celkové podchlazení.) Pokud je k dispozici náhradní oblečení, vyměnit promočené části za suché. Doporučuje se aktivní pohyb končetinami a masáž okolí postižené tkáně bez kontaktu s vlastní omrzlinou. Rozšířenou praktikou, která však rozhodně není na místě, je tření postižené oblasti sněhem, nevhodná je i aplikace různých mastí. Pokud jsou k dispozici, podávají se postiženému horké, nejlépe slazené nápoje s přísadou minerálů, ne však alkohol. Postižené místo se překryje vatovým obvazem tak, aby omrzlina nebyla zbytečně stlačována . Následuje transport do tepla, (chaty apod.). V případě těžkých omrzlin transportujeme postiženého vleže (případné přivolání vrtulníku).

Po transportu na teplé, bezpečné místo, je možno podat postiženému horké, oslazené alkoholické nápoje, např. grog nebo svařené víno v rozumném množství. Aplikujeme teplou lázeň, teplota vody se musí pohybovat v rozmezí 35 až maximálně 42 stupňů Celsia. V lázni je třeba pohybovat omrzlou částí těla dokud se neprojeví opětovné zčervenání pokožky a bolest provázející obnovení prokrvovaní funkce. V případě že hrozí nové omrznutí, postižená místa nezahříváme!

Po osušení postižené místo opět sterilně překryjeme vatovým obvazem. Pokud se objeví puchýře, zásadně je chráníme před protržením, nemělo by docházet k jejich propichování a otevírání. Posléze transportujeme dle možností postiženého k místu odborné pomoci.

 

Preventivní opatření zahrnuje, kromě použití dostatečné vrstvy vhodného oblečení a aplikace ochranných krémů, také zajištění dostatečné výbavy při výletech a túrách do hor. Ve vybavení by nemělo chybět náhradní oblečení a také dostatek potravy a tekutin s vysokým energetickým obsahem.

 

-fro-       

 

Zdroje:

            https://www.horska-medicina.cz/omrzliny.htm

            https://www.doktorka.cz/run/redsys/cestovani/r-           art.asp?id=1097