LÉTO A PLÍSŇOVÁ ONEMOCNĚNÍ

29.03.2012 14:07

 

Pojem mykózy a plísňová onemocnění v mnoha lidech vyvolává znechucení,  odpor a stud, pokud jednou s jejich forem trpí. Plíseň je často synonymem špíny a  zanedbanosti. Avšak v případě kožního onemocnění tomu tak nemusí vždy být.

Plísně a kvasinky jsou neškodné organismy žijící kolem nás. Svojí zákeřnou tvář nám často ukáží jen pokud jim k tomu vytvoříme ty pravé podmínky. Dermatofyty jsou plísně napadající vlasy, nechty a kůži a patří mezi ně například rody Trichophyton, Mikrosporum či Malassezia.  Rod Candida patří do velké skupiny kvasinek.

Většina plísňových onemocnění se léčí poměrně snadno, pokud jsou včas diagnostikována a organismus je jinak zcela zdráv. V případě, že je organismus oslabem akutním nebo chronickým onemocněním a nebo parazit má ty nejlepší podmínky k růstu, může být léčba zdlouhavá.

Následující druhy mykóz patří k těm nejčastějším a s přicházejícím letním obdobím se jejich výskyt nezanedbatelně zvyšuje.

Tinea je druhem plísňového onemocnění napadající vlasy, kůži (tinea corporis) a nehty. Na kůži se zpočátku může objevit jen  nepatrná začervenalá skvrna. Ta se postupně se rozrůstá a tvoří kruhové obrazce zarudlé, podrážděné a šupící se kůže. V angličtině se tento druh kožní mykózy nazývá „ringworm“, jelikož vzhledem připomíná malé červy zavrtané pod kůží. Začervenání, papulky a citlivá kůže mezi prsty na nohou může být projevem tinea pedis neboli tzv. atletické nohy (athlete´s foot). Infekce se může rozšířit na nehty (tinea unguium), které se drolí a deformují. Jsou-li postižena třísla a horní část stehen, mluví anglická literatura o „jock itch“ neboli tinea cruris latinsky (jock zde znamená speciální „spodní prádlo“ konstruované na ochranu mužských genitálií při sportu či oblečení sportovců obecně).

Candida albicans je kvasinka, která je běžnou součástí tělesné mikroflóry a to předvším ve střevě.  Pokud se vyskytnou příhodné podmínky k růstu, kandida může způsobit zánětlivé změny na kůži. Kvasinky bůjí vevlhkém a teplém prostředí jako jsou kožní záhyby u obézních či klima pod dětskou plenkou. Intertrigo  a plenková vyrážka jsou příkladem. Kandidové infekce postihující sliznice se projevují bílými povlaky či tvarohovitým výtokem.  Mezi prsty na nohou i na rukou se infekce může podobat tinei pedis nebo tinei manuum. Kvasinkové infekce mají často spojitost s dlouhodobým užíváním antibiotik, oslabením imunitního systému, diabetem nebo hormonálními změnami u žen.

Pytiriasis vesicolor způsobená druhem Pityrosporum je kožní onemocnění časté u mladých dospělích. Projevuje se jako zarudlé nesvědivé skvrny na kůži trupu. Na tmavé nebo opálené pleti jsou postižené oblasti v porovnání s okolím světlejší (hypopigmentace). Vedle běžného mykologického vyšetření  lze v diagnostice tohoto onemocnění použít Woodovo světlo (pytirosporum je vidět jako žlutě světelkujicí oblasti).

 

Kde a jak se lze plísňovým onemocněním  nakazit?

Plíseň lze přenést dotykem od člověka, který ji trpí. Některé druhy plísní bůjí ve vlhku, a proto se ve velkém množství vyskytují na podlahách veřejných plováren, saun a sprch. Tato místa jsou nejčastějším a oprávněně obávaným zdrojem. Další možnost je nákaza od zvířete. Kožní plíseň například u psa se nejčastěji projeví jako okrouhlé místo s šupinkami s vypadanou srstí. Jak vlasy tak i chlupy jsou po napadení houbou velmi křehké, lámou se a vypadávají.

 

Jak poznám, že se jedná o plísňové onemocnění?

Projevy kožních mykóz závisí na organismu působící onemocnění, postižené oblasti a zánětlivé reakci těla. Nejjednoduší způsob jak vyloučit či potvrdit přítomnost dermatofyta je podrobit vzorek seškrábnutý z povrchu léze či část vlasu nebo nehtu mikroskopickému vyšetření. V případě kandidové infekce lze zaslat vzorek na kultivaci.

Vpřípadě tzv. Tinea incognito je mikroskopické vyšetření nebo doonce biopsie jedinou možnou diagnostickou metodou. Tinea incognito je výraz používaný pro projevy onemocnění ovlivněné aplikací kortikoidů.  Kůže  je mírně zarudlá a co ojediněle pokrytá šupinkami a pupeny. Typické pro používání steroidů je zlepšení zánětlivých projevů s následným rapidním zhoršením po vysazení léčby.

 

Jak probíhá léčba?

Tinea postihující malé ohraničené plochy a kožní záhyby je většinou léčena jen aplikací krémů obsahující klotrimazol,mikonazol, terbinafine či amorolofine třikrát denně po dobu jednoho až dvou týdnů. Tinea pedis, manuum and capitis často vyžadují systematickou léčbu. Itrakonazol či terbinafin jsou nejefektivnějšími léky a podávají se po dobu jednoho až dvou měsíců. Nejsou však vhodné pro děti.  Kandidové infekce se léčí také lokálně či systémově v závislosti na rozsahu a závažnosti, avšak důléžité je zaměřit léčbu na primární příčiny oslabení organismu. V léčbě pityriasis vesicolor se používá vedle běžných antimykotik tělové přípravky se seleniem a sírou.

Jak se kožním infekcím bránit?

Čistá a suchá kůže a celkově zdravý organismus je ta nejlepší ochrana. Ovšem existují konkrétní opatření, která odstraňují některé faktory podporující bujení kvasinek a dermatofytů. Zde jsou některá pravidla, která se s přicházejícím letním obdobím stávají velmi aktuální.

  • Pokud nosíte uzavřenou obuv, odložte ji, kde jen můžete a vystavte své nohy čerstvému vzduchu.

 

  • Měňte si ponožky a spodní prádlo každý den a to zvláště pokud je teplé počasí.

 

 

  • Pokud navštěvujete saunu, plovárnu nebo používáte veřejné sprchy snažte se vyhnou styku nohou s podlahou např. nošením otevřené obuvi.

 

  • Po koupání pečlivě vysušte záhyby kůže a prostory mezi prsty.

 

 

  • V létě noste vzdušné a lehké oblečení se savých a prodyšných materiálů. Teplo a vlhko vytváří ideální klima pro růst infekce.

 

  • Pečlivě se starejte o svoji sportovní obuv a často ji měňte.

 

 

  • Nepůjčujte si boty ostatních lidí.

 

  • Po koupání nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách.

 

 

  • Pokud máte domácí zvířata, prohlédněte jejch srst a hledejte místa s vypadanou srstí, která si zvíře šrabalo. Právě ono může být důvodem vašich potíží, a proto ho nechte prohlídnout veterinářem.

 

Může mykóza být příčinou těžkého onemocnění?

Ve většině případů se onemocnění snadno vyléčí během pár týdnů. Pouze u lidí s postiženým imunitním systémem může infekce ohrozit pacienta na životě a její léčba nemusí být úspěšná.

                                                                                                              MUDr. Anna Loučná

Zdroje:
 
1) https://www.dermatology.co.uk/infection/fungalinfection/index.asp
2) https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/fungalinfections.html
3) https://besttreatments.bmj.com/btuk/conditions/10474.html