KOUPÁNÍ A JEHO RIZIKA (INTIMNÍ PÉČE)

03.11.2011 21:31

Úvodem

 

Koupání představuje pro většinu z nás nepostradatelnou součást života, má blahodárné účinky na naši psychickou i fyzickou kondici a pomáhá nám vyrovnat se s náročným pracovním nasazením.

Pro zdraví ženských intimních partií však mohou aktivity jako jsou plavání, vířivka, sauna atd. přinášet  určitá nebezpečí, a to jednak proto, že se pohybujeme v potenciálně kontaminovaných prostorách (sprchy, toalety, šatny) a jednak proto, že teplo při nadměrném zahřátí podporuje růst baktérií. Některé sporty jsou pro ženy s akutními gynekologickými problémy  nevhodné, např. jízda na kole nebo na koni. Také plavání v chlorované vodě v bazénu nebo koupání v rybníce či řece může být rizikové.

Abyste se těchto aktivit nemusely vzdát,  je zvláště důležité dodržovat preventivní opatření a hlavně po sportu, po pobytu v sauně či v bazénu nezapomínat na vhodnou intimní hygienu s použitím speciálního mycího přípravku, který podporuje a pomáhá obnovovat rovnováhu poševního prostředí a posiluje jeho obranyschopnost. Důležité je také dostatečně osušit intimní partie.

 

Vaginální mykóza

Vaginální mykóza je v současné době jednou z nejčastějších infekcí ženského pohlavního ústrojí a s nadcházejícím létem se riziko jejího výskytu zvyšuje.

Odhaduje se, že v produktivním věku trpí asi 75% žen nejméně jednou v životě vaginální mykózou, polovina z nich opakovaně, a 5% z nich trpí mykózou chronicky. Objevuje se častěji u žen užívajících hormonální antikoncepci, u diabetiček nebo u žen, které užívaly antibiotika. Svědivý pocit, který mykózy doprovází, se stupňuje v klidu v noci, vliv na jeho zintenzivnění má i teplo pod peřinou. Příčinou vaginálních mykóz bývá v 80 % případů bakterie Candida albicans. Dále je možné se setkat s kmeny C. glabarta, C. krusei, C. tropicalis. Kvasinky rodu Candida samy o sobě nevedou k onemocnění, ovšem v případě narušení rovnováhy poševní sliznice se dají do pohybu. Rovnováhu může narušit např. teplé a vlhké počasí, nadměrné pocení, neprodyšné spodní prádlo, zvýšený příjem cukrů, nesprávná intimní hygiena či koupání v neznámé vodě. Proto je nutné zejména v letních měsících zvýšit péči o intimní partie.

 

Prevence vaginálních  mykóz

Koupání

  • V přírodě

Pokud se rozhodnete strávit léto v naší republice, slunečné počasí vás určitě bude vybízet       ke koupání. U nás je řada vodních ploch, ale ne všechny jsou ke koupání vhodné.

Abyste neohrozili své zdraví, je nutno ke koupání ve volné přírodě využít pouze vodní plochy, kde je kvalita vody kontrolována. Před vlastní návštěvou takového místa si ověřte, že je dle aktuálních informací  kvalita vody vhodná ke koupání.

Ke koupání v přírodě jsou využívány  klasické koupaliště ve volné přírodě a koupací oblasti. Četnost sledování jakosti vody i sledované hygienické limity jsou pro oba typy koupališť shodné – kvalita vody je sledována v koupací sezoně v četnosti lx za 14 dní a hygienické limity jsou dány vyhláškou. V případě, že jakost vody přestane vyhovovat hygienickým požadavkům, je povinností provozovatele nebo KHS vhodným způsobem informovat návštěvníky.

Přesto je při koupání ve volné přírodě je důležité mít na paměti,  že je zde jakost vody velmi „zranitelná“ a závisí na celé řadě faktorů: počasí, množství srážek, povětrnostních podmínkách, počtu koupajících se, ukázněnosti možných znečišťovatelů apod.

Pokud se rozhodnete koupat na tzv. ostatních vodních plochách, koupete se na vlastní riziko, kvalita vody z hlediska možného využíti pro vodní rekreaci a koupání zde není nikým sledována. Rozhodně se vyhněte koupání ve vodě, která nepůsobí důvěryhodně už na první pohled a břehy jsou znečištěny odpadky. Odradit by vás měla i voda okupovaná větším množstvím vodních kachen nebo jiných druhů vodních ptáků. 

 

  • V bazénu

V těchto zařízeních je voda během provozu neustále upravována (recirkulována a dezinfikována), její jakost je pravidelně sledována a výsledky laboratorních analýz jsou předkládány příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví k posouzení. Přestane-li kvalita vody vyhovovat hygienickým požadavkům, je provozovatel povinen ve smyslu zákona č. 258/2000 Sb. ihned učinit nápravná opatření ke zlepšení její kvality a pokud tato opatření jakost vody nezlepší, pak jeho provoz zastavit.

Co se týče intimních problémů, je při koupání v bazénu  rizikem  chlorovaná voda. Vysoký obsah chloru ve vodě totiž narušuje přirozené pH pochvy, proto ženám, které mají chronickou kandidózu nebo opakované ataky kandidových infekcí se navštěvovat aquaparky a kryté bazény nedoporučuje. Přesto, že dnes máme možnosti využívat bezchlorovou dezinfekci, najdeme ji u nás zřídka a  používají ji spíše v zahraničí.

 

  • V moři

Koupání v moři naopak nevadí díky antiseptickému účinku vody, proto nejsou nutná žádná zvláštní opatření. Pozor si ale dejte tehdy, pokud v blízkosti moře vyúsťuje kanalizace.          

 

  • V exotických oblastech

V Africe, Latinské Americe i Asii hrozí parazitární nákazy z tamních jezer, řek s pomalu tekoucí vodou, kanálů, rybníků a močálů. V tropech a subtropech se nekoupejte v povrchových vodách. Zejména v oblastech subsaharské Afriky hrozí nebezpečí nákazy schistosomiásou, proto se nikdy nekoupejte tam, kde se mohou zdržovat plži. I cestou ve člunu se může stát, že se nechtěně namočíte  ve vodách s výskytem cerkárií.

 

A když vyjdeme z vody..

Mokré plavky přispívají k zapařování, pocení, mění pH v pochvě a mohou také způsobit podchlazení pánve. To sníží její prokrvení a imunitní systém nedokáže v pochvě udržet rovnováhu bakterií. Schnoucí plavky svědčí kvasinkám, které mykózu způsobují. Raději si vezměte dvoje plavky a po koupání se vždy převlékněte.


Doma v koupelně

Namísto horké koupele ve vaně je mnohem vhodnější sprchování chladnější vodou. Je důležité dát  pozor na vlhké ručníky, mycí žínky a houby – jsou totiž dobrým útočištěm       pro kvasinky. Pro intimní hygienu nepoužívejte tekutá parfémovaná mýdla, ale výhradně přípravky určené k tomuto účelu. Kromě  odpovídajícího pH obsahují obvykle také složky, které přispívají k prevenci vaginálních mykóz. V lékárně máme k dispozici šetrná mýdla nebo pěny pro intimní hygienu, např. Chilly Intima, Altermed Intima, Fytofontána GYNTIMA,   Lactacyd.

Po sprchování je doporučováno  se dokonale utřít a syntetické spodní prádlo vyměňit za bavlněné.

 

Riziko se skrývá i ve sportu

Na zvýšenou intimní hygienu nezapomínejte ani při sportování. Tření v rozkroku při turistice či jízda na kole v neprodyšných cyklistických kalhotách má za následek zapaření intimních partií, což vytváří příznivé podmínky pro přemnožení kvasinek.
 

Správná strava a pitný řežim

Chutná vám sladké? Chutná totiž i kvasinkám. Svou roli při léčbě mykóz má i změna životního stylu. Ženy by měly by omezit příjem cukrů a dbát na dostatečný pitný režim.  Dehydratace totiž zahustí poševní hlen a koncentrace kvasinek se zvýší.
Mezi nevhodné potraviny při problémech s mykózou patří např.: bílé pečivo, buchty, těstoviny, cukr, sladkosti, kečup, sirup, slazené nápoje, konzervované potraviny a výrobky obsahujicí konzervanty, plísňové sýry,  marinovaná masa, uzeniny.

Doporučené potraviny při protikvasinkové dietě jsou např.: česnek, cibule, zázvor, čerstvá zelenina, kysané zelí, špenát, celer, cuketa, křen, luštěniny, olivy, brambory, houby, citróny, brusinky, avokádo,  kysané mléčné výrobky, tvaroh, celozrnné výrobky, jáhly, mořské ryby.

 

Léčba  vaginálních mykóz

Pokud se mykóza i přes všechna uvedená opatření projeví, zapomeňte na přehnaně důslednou hygienu. Nepoužívejte ani dráždivé kosmetické prostředky - barevný a voňavý toaletní papír, menstruační tampony, voňavé menstruační či slipové vložky. Poševní rovnováha je velice křehká a méně zde znamená více. Častější sprchování a nadměrná opatření tělesné hygieny mohou také vést k narušení přirozené poševní mikrofóry.

 

Léčba vaginálních mykóz spočívá v zavádění vaginálních kapslí či tablet, případně v aplikaci mastí nebo krémů na vnější podrážděnou část genitálu. U mužů se používá pouze mast. Při mírných obtížích je vhodné pořídit si v lékárně volně prodejné přípravky pro lokální léčbu. Je tedy možná samoléčba, pokud si je pacientka jistá vaginální mykózou.

 

Kdy je nutné jít k lékaři?

Diagnostika  a léčba lékaře je nutná:

  • v těhotenství
  • při prvním onemocnění mykózou
  • u mladistvých
  • v případě, že nemoc po aplikaci léků neustupuje a naopak se přidávají bolesti břicha či horečky
  • při netypickém zapáchajícím výtoku.

 

V případě výskytu mykózy je důležité zabránit dalšímu šíření kvasinek a vyvarovat se tak komplikovanější léčbě.

 

Lokální léčba

K dispozici máme řadu lokálních antimykotik v různých lékových formách. V současnosti jsou nejčastěji používaná azolová antimykotika s účinností 85–90%. Tyto léky přitom mají minimální počet nežádoucích účinků. V posledních letech je tendence léčebné cykly zkracovat a používat vyšší dávkování. Četné studie prokázaly účinnost 1–3denních cyklů.

Při vysokém dávkování přetrvává antimykotikum v dostatečné koncentraci v pochvě i po ukončení léčby.

K nejčastěji používaným azolovým preparátům patří clotrimazol, miconazol, econazol, terconazol, butoconazol, fenticonazol a jiné. Dříve hojně používané antimykotikum nystatin má lehce nižší účinnost, která představuje asi  75–80%.

 

Perorální léčba

Perorální antimykotické preparáty jsou v léčbě poševní mykózy vysoce účinné. V České republice se používá fluconazol (jednorázově  150 mg) a intraconazol (jednorázově 400 mg, nebo 200 mg po 3 dny). Klinický efekt perorální léčby je dobrý, ale nelze říci, že by byl ve srovnání s lokální terapií výrazně efektivnější. Provedené výzkumy ukazují,  že pokud si mohou ženy zvolit formu léčby, upřednostňují perorální formu aplikace. Je třeba však  zvážit výhody léčby oproti možným vedlejším efektům  a možným lékovým interakcím.

 

Léčba opakovaných vaginálních mykóz

Wobenzym

Podpůrná léčba enzymy se velice dobře  osvědčuje u pacientek s opakovanými vaginálními mykózami. Příznivé působení Wobenzymu se přisuzuje komplexnímu působení  v organizmu: na zánět působí regulačně, tlumí nežádoucí účinky nadměrného zánětu a současně podporuje imunitní mechanizmy potřebné k likvidaci infekcí různého původu. Ženám s opakovanými vaginálními mykózami je doporučováno užívat Wobenzym v dávce 2x8 dražé denně po dobu 10 týdnů. V létě je také zapotřebí dodržovat nezbytná hygienická a další opatření, aby se možné riziko vzniku vaginálních mykóz snížilo na minimum.

 

Přípravky k prevenci  vaginálních mykóz

Intimní mýdla a pěny

Přípravky intimní hygieny pomáhají odstranit nespecifické vaginální potíže vyplývající            z ovlivnění vaginální mikroflóry způsobené např. změnou prostředí, kvality vody nebo mycího přípravku používaného při denní intimní hygieně a také při změně sexuálního partnera. Kromě kyseliny mléčné mohou mýdla a pěny obsahovat antibakteriálně působící čajovníkový olej.

 

Vaginální gely s Tea Tree

Olej Tea Tree obsahuje řadu aktivních látek a o jeho působení proti bakteriím, mykózám, virům, zánětům a bolestem existuje mnoho publikací. Klinické studie potvrdily, že 3% koncentrace oleje Tea Tree potlačuje rozvoj patogenní flóry. Intravaginální aplikací významně vzrůstá podíl bakterií tvořících kyselinu mléčnou (Lactobacillussp.) v pochvě, což umožňuje zachovávat a obnovovat fyziologické, mírně kyselé poševní prostředí s přirozeným složením zdravé poševní mikroflóry. Vaginální gely s Tea Tree se doporučují používat před návštěvou a po návštěvě bazénů a přírodních koupališť, během léčby antibiotiky nebo při změně partnera. První pomoc při poševních infekcích by měla být aplikována co nejdříve nebo ještě lépe preventivně.

 

Přípravky s probiotiky

Díky obsahu lactobacilů udržují  správný stupeň kyselosti v pochvě a zabraňují tak množení škodlivých mikrobů. Přirozeným způsobem zajišťují samočistící mechanismus a navíc nejsou  kontraindikovány v těhotenství a při kojení. Perorální – např. Biopron, Candilac.

Vaginální -  např. Fermalac Vaginal, Fytofontána Gyntima.

„Jako naprostá novinka jsou u nás nyní k dostání probiotické tampóny ellen® ze Švédska, které zajistí obnovení příznivé poševní flóry nejen během menstruace, ale i po léčbě antibiotiky. Právě tehdy je důležité doplnit v pochvě množství probiotických bakterií a oslabenému prostředí vrátit prostřednictvím patentovaného probiotického komplexu Lacto-Naturel® biologickou rovnováhu zajišťující přirozenou ochranu proti nežádoucím změnám a tím případným nepříjemným recidivám.

 

 

Podpůrná perorální léčba - Rosamax, Candivac a další.

Výplachy – Rosalgin

 

Léčba vaginálních infekcí je dnes v převážné většině případů nekomplikovaná. Na trhu je velké množství lokálních i celkových  preparátů. Všechny se vyznačují vysokou účinností, proto dochází k rychlému ústupu příznaků a zničení kvasinek většinou během 3 až 7 dnů.

Po vyléčení ale jistě nechcete, aby se vaginální mykóza vrátila. Soustřeďte se tedy na prevenci a omezte vystavení se rizikovým faktorům.

 

Závěrem

Riziko vzniku vaginálních mykóz a gynekologických zánětů nehrozí pouze v létě, ale také v době snížené imunity organizmu po dobu nemoci, při léčbě antibiotiky, při nošení těsného prádla a také při sprchování se ve veřejně přístupných šatnách tělocvičen a fitness center. Vaginální mykóza je běžné onemocnění, za které není nutné se stydět. Rozhodně není projevem špatné hygieny, jde o odpověď organismu na stres, psychickou zátěž, náhlé změny klimatu  nebo hormonální změny v těhotenství či menopauze. Jedině včasná, dlouhodobá a správná léčba a otevřený rozhovor s gynekologem jsou tou správnou cestou k úspěchu.

 

Lucie Pavlisková