OSTEOPORÓZA

15.11.2011 21:35

 

Úvodem

Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí.

Stav je nejčastěji způsoben nedostatkem vápníku v těle a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže. Osteoporózou je v Evropě postiženo až 7 % obyvatel a zlomeninu v důsledku tohoto onemocnění prodělá během svého života každá třetí žena a každý šestý muž nad 50 let. Jak bylo prokázáno na kostrách severoamerických Indiánů z období let 2500 – 2000 př.n.l., osteoporózou trpěli i naši předkové. Nicméně za nemoc je osteoporóza považována až od roku 1 994. 

 

Jak můžeme osteoporózu diagnostikovat?

Cílem vyšetřovacích metod u  osteoporózy zobrazení struktury kostí. Podle obrazu mikro a makroarchitektury kostní tkáně můžeme usuzovat mechanickou odolnost. Spolehlivě lze zhodnotit množství kostní hmoty, ale nedá se hodnotit kostní kvalita. Snížené množství kostního minerálu  pokládáme pouze za další  rizikový faktor. Neplatí  totiž, že při dané hodnotě kostního minerálu dojde se stoprocentní pravděpodobností ke zlomenině.

Zobrazovací metody se využívají nejen k diagnostice, ale i k hodnocení úspěchů léčby. Měl by být vyšetřen každý, kdo utrpěl zlomeninu kosti po působení nepřiměřeně malé úrazové síly a u koho byla zjištěna zlomenina obratle neúrazového původu. Diagnostická vyšetření množství kostního minerálu jsou důležitá u lidí starších 65let, dále u mladších žen, které jsou již po menopauze a mají alespoň jeden z těchto rizikových faktorů: kouření, osteoporotická zlomenina u rodičů, opakované pády, imobilizace, BMI pod 20,  nesnášenlivost mléka a mléčných výrobků, sedavý způsob života, nedostatek pohybu.

 

Klinický obraz

Osteoporóza může probíhat zcela nenápadně i desítky let a k prvním projevům může patřit teprve zlomenina. Častěji přivádí nemocného k lékaři bolest, zejména v páteři a v dlouhých kostech. Krutá bolest v oblasti páteře může být důsledkem zlomeniny nebo infrakce (naštípnutí kosti). Typickým symptomem postižení hrudní páteře je hrudní kyfóza. Zároveň dochází ke zmenšování tělesné výšky a vyklenování břicha. K dalším objektivním znakům patří např. nízká tělesná hmotnost, světlá kůže a kloubní projevy revmatických chorob. Typickými osteoporotickými zlomeninami jsou zlomeniny obratlů, Collesova fraktura dolního předloktí a zlomenina krčku femuru. Predilekčním místem pro zlomeniny obratlů je Th7 a Th8 a  v dolní části Th12 a L1. Zlomeniny obratlů lze klasifikovat jako částečné deformity nebo jako úplné zlomeniny až zborcení obratle.

 

Léčba osteoporózy

Osteoporózu je možno úspěšně léčit, dokážeme nejen zpomalit, ale také  zastavit rozvoj nemoci. Léčba je rehabilitační, dietologická a farmakologická. V rehabilitaci se používají zejména cvičení na zlepšení svalově kloubní balance. Z hlediska dietologického je doporučovaný zvýšený přísun vápníku a také snížení množství cukru, který může vzhledem ke své kyselosti využívat vápník k neutralizaci. Součástí léčby mohou být účinné léky a preparáty k tišení bolesti. Diagnostikou osteoporózy, stanovením jejích příčin, návrhem a vedením léčby se věnují osteocentra a osteologická pracoviště, jenž se nacházejí nejčastěji na interních odděleních větších nemocnic.

 

Farmakoterapie

K dispozici máme léčiva tlumící odbourávání kostní tkáně a léčiva přispívající k tvorbě tkáně nové. Předepisovat léčbu může v současné době revmatolog, ortoped, gynekolog, endokrinolog a internista.

 

·Vápník

Odborné studie potvrzují, že se v naší populaci ve zvýšené míře vyskytuje nedostatek vitamínu D a vápníku, které jsou pro správnou stavbu kostní tkáně nezbytné.

 

Vápník - denní potřeba:

 

 

Věkové rozmezí

Doporučený denní příjem vápníku v mg

Kojenci         

 

0-6 měsíců

7-12 měsíců

400

600

Děti

1 – 5 let

6 – 10 let

800

800 - 1200

Dospívající

13 - 18 let

1200 - 1500

Ženy

těhotné a kojící

do 50 let

nad 50 let s horm.léčbou

nad 50 let bez horm.léčby

1200 – 1500

1000

1000

1500

 

Při osteoporóze můžeme konzumovat všechny potraviny (s ohledem na případné další zdravotní obtíže). Důležitý je zejména již zmiňovaný dostatečný přísun vápníku.                Ke vstřebávání vápníku dochází v tenkém střevě. Při tvorbě vhodného jídelníčku je však třeba mít na paměti, že některé látky  vstřebávání vápníku napomáhají, jiné mu naopak zabraňují.

K látkám, jež výrazně omezují vstřebávání vápníku patří oxalát, který je obsažen                  ve špenátu, kakau, rajčatech, rebarboře, rybízu, angreštu. Nevhodný je rovněž častý přísun fosfátů a konzervačních látek, jelikož spolu s vápníkem vytvářejí nerozpustné soli a zabraňují tak jeho vstřebávání. Fosfáty jsou obsaženy zejména v sycených slazených nápojích a v některých masech.   

Mezi látky, které napomáhají vstřebávání vápníku patří vitamín D. Vápník se lépe vstřebává v kyselém prostředí, proto je vhodné do stravy zařadit ovocné šťávy, zelí, okurky, bylinkové čaje.

V následující tabulce najdeme, kolik mg vápníku obsahují vybrané potraviny.

 

Potravina 100g

Ca v mg

Potravina 100g

Ca v mg

Potravina 100g

Ca v mg

Bryndza

644

Mák

1400

Seznam

1500

Fazole

137

Maso hovězí

8

Sýr ementál

887

Hrách

57

Mrkev

44

Sýr gouda

690

Jogurt

180

Pažitka

325

Tvaroh

180

Kravské mléko

118

Sardinky v oleji

437

Vaječný žloutek

120

 

 

·Vitamín D

Vitamín D3, cholekalciferol, je důležitý pro kostní metabolismus. Zvyšuje vstřebávání vápníku a podporuje novotvorbu kosti. I dostatečné množství vápníku v potravě je bez správného příjmu vitamínu D organismem nedostatečně využito. Cholekalciferol je tělo z 80% schopno samo vytvářet v kůži při iradiaci slunečním zářením. Dalším zdrojem vitamínu D jsou ryby a mléčné výrobky.  

Doporučená denní dávka vitaminu D je 400 - 800IU. V následují tabulce opět najdeme potraviny, které by neměly chybět v našem jídelníčku, a to nejen při diagnostikované osteoporóze.

 

Potravina 100g

Vit.D v IU

Potravina 100g

Vit.D v IU

Potravina 100g

Vit.D v IU

Halibut

200

Máslo

40

Šlehačka

40

Jogurt 3,5%

2,4

Platýz

120

Sýr ementál

120

Kreveta

20

Pšenice

2760

Sýr gouda

40

Losos

480

Sardel

160

Tvaroh

8

Makrela

120

Sardinky v ol.

200

Tuňák

240

 

 

·Bisfosfonáty

Bisfosfonáty ovlivňují aktivitu buněk, které se účastní odbourávání kostní tkáně. Podle dostupných studií vede jejich užívání již po jednom roce léčby k významnému vzestupu hustoty minerálů v kostní tkáni. Při léčbě bisfosfonáty rovněž klesá riziko zlomenin,  zejména v oblasti obratlů.

 

·Pohlavní hormony a látky jim podobné

Ženské pohlavní hormony a látky jim podobné

Ženské pohlavní hormony působí pozitivně jak na tvorbu nové kostní tkáně, tak na snížení jejího odbourávání. Nejsou doporučovány jako standardní terapie první volby, podávají ženám po menopauze a zásadní výhoda spočívá v pozitivním ovlivnění dalších jevů spojených s klimakterickým syndromem.

 

Kromě samotných pohlavních hormonů se v léčbě používá raloxifen, selektivní modulátor estrogenních receptorů, který má estrogenní účinek na kostní tkáň a antiestrogenní účinek     na dělohu a prs.

 

Mužské pohlavní hormony

Jednou z příčin osteoporózy u mužů může být hypogonadismus, což je nedostatečná tvorba pohlavních hormonů. Léčba testosteronem vede ke zvýšené novotvorbě kostní tkáně.

 

·Kalcitonin a parathormon

Kalcitonin

Hormon kalcitonin produkuje lidský organismus a účastní se novotvorby kostní tkáně. Jeho účinek na snížení rizika zlomenin není příliš veliký, proto se v léčbě používá spíše méně. Podávání kalcitoninu však kladně ovlivňuje bolesti kostí po zlomeninách obratlů, a z toho důvodu bývá pacientům doporučován. Aplikuje se ve formě nosního spreje nebo injekčně.

 

Parathormon

Parathormon se za normálních okolností podílí na odbourávání kostí, ale pokud je tělu dodáván podkožními injekcemi, má zcela opačný účinek a vede ke zlepšení kvality a pevnosti kostí. Již během prvního měsíce léčby lze pomocí biochemických ukazatelů pozorovat zvýšenou novotvorbu kostní tkáně. Léčba parathormonem je velmi nákladná, tudíž je metodou volby u mužů či žen s těžkou osteoporózou a velkým rizikem zlomenin. Bohužel    po vysazení léčby PTH se obraz osteoporózy opět rozvíjí.

 

·Specifické protilátky

Uměle vyráběné protilátky mohou být cíleny proti určitým strukturám, které se účastní mechanismů, jimž má léčba zabránit. V případě osteoporózy se jedná o zablokování buněk, které odbourávají kostní hmotu. Vliv dlouhodobého podávání protilátek na kvalitu kostí a snížení rizika zlomenin se testuje u žen po přechodu a u pacientů s nádorovými chorobami.

 

·Látky, jejichž účinnost zatím není ověřena

Do této skupiny patří inhibitory katepsinu K a látka odvozená od lidského hormonu glukagonu. Obě látky snižují odbourávání kostní tkáně, ale jejich účinnost  zatím není zcela prozkoumána.

 

Osteoporóza a osteoartróza

Spousta pacientů přicházejících do lékárny si zaměňuje osteoporózu s osteoartrózou, které sice mají na první  pohled podobná označení, ale jedná se o dvě odlišné nemoci.

Jak jsem již v úvodu zmínila, osteoporóza je onemocnění kostí.

Naproti tomu osteoartróza je onemocněním kloubů. Je charakterizována místním úbytkem kloubní chrupavky, zároveň dojde k hypertrofii (nárůstu) kosti periartikulární (tj. kosti ležící mimo kloub). Na kosti tak mohou vzniknout osteofyty (výrůstky). Nejčastěji zasahuje váhonosné kyčelní a kolenní klouby, najdeme ji ale také na malých kloubech ruky a nohy.

Prevalence stoupá s věkem,  rentgenové změny typické pro tuto chorobu nacházíme u téměř 90% osob starších 70let. Rizikovými  faktory jsou nadváha až obezita, genetická predispozice, endokrinní, resp. hormonální vlivy, hypermobilita.

Osteoartróza stejně jako osteoporóza může probíhat až desítky let. Klinickými projevy osteoartrózy jsou bolest a ztuhlost kloubů. Typická je tzv. startovací bolest a ztuhlost        po delším klidu (např. ráno po probuzení), která po rozcvičení obvykle mizí. Při větším postižení bývá i bolest klidová. Typickým znakem  je lokalizovanost na určité klouby.       V průběhu nemoci někdy dochází k záchvatovitému zhoršení stavu,  posléze  ke spontánní remisi. V těžších stadiích je kromě tlumení bolesti jediným účinným řešením  aloplastika.

 

Farmakoterapie osteoartrózy

  • Tlumení bolesti a zánětu

Analgetika a antiflogistika podáváme nemocnému při bolesti. Jejich výhodou je rychlý nástup účinku, který je však krátkodobý, nejvýše několik hodin. Nikdy však pacienta nezbavujeme bolesti zcela, jelikož bolest musí být zachována jako varovný signál při fyzické námaze, jež by vedla k poškození pacienta. Z perorálních přípravků je lékem volby např. Brufen, nesteroidní antirevmatikum tlumící bolest s protizánětlivým účinkem.

 

U povrchově uložených kloubů je účinné doplnění léčby lokálními antiflogistiky, která dobře pronikají kůží a dosahují účinných koncentrací v synoviální tekutině. Pacientům můžeme doporučit např. Fastum gel, Dolgit, Voltaren Emulgel, jejichž výhodou je zejména snadná aplikace a absence mastného filmu.

 

  • Symptomaticky pomalu působící léky při osteoartróze (SYSADOA)

glukosaminsulfát - užívá se v dávce 1500 mg/den, perorálně

chondroitinsulfát - užívá se v dávce 800 mg/den, perorálně

Základní  látky pro výživu a regeneraci chrupavky kloubů najdeme např. v těchto přípravcích: GS Condro, Condrosulf, Flexodon A. Jejich pravidelné užívání pomáhá snižovat bolestivost kloubů a může vést ke snížení spotřeby léků proti bolesti kloubů.

 

Jak sestavit jídelníček u osteoporózy

  • Dbejte na pravidelné zařazování potravin s vysokým obsahem vápníku, pokrmy rozdělte do několika menších dávek.   
  • Vyvarujte se konzumace většího množství alkoholu.
  • Vyhněte se nápojům a výrobkům s obsahem kofeinu (kolové nápoje, káva, energetické nápoje a pastilky s obsahem kofeinu).
  • Nejezte větší množství celozrnného pečiva a vlákniny současně se zdrojem vápníku.
  • Večer se snažte jíst stravu s vyšším obsahem vápníku, protože se lépe vstřebává          v noci.

 

Shrnutí

  • S prevencí osteoporózy je nutné začít v dětství a pokračovat v ní po celý život.
  • Pro vznik osteoporózy jsou kritická období dospívání, menopauzy a stáří.
  • Tavené sýry nejsou příliš vhodné, protože obsahují tavící soli, které naopak odvápňují.
  • Laktóza a kyselé prostředí zvyšují využitelnost vápníku.
  • Pro prevenci a léčbu osteoporózy je důležitý pohyb a cvičení.
  • Při nedostatku vápníku ve stravě jsou nezbytné přípravky s vápníkem.
  • Kolagenní peptidy a vitamíny (D, C, K1) mají prioritní význam při vstřebávání a ukládání vápníku. Najdeme je v preparátu Calcidrink, který je na trhu 12 let a jeho účinnost potvrzují klinické studie. Kolagen spolu s chondroitinem a glukosaminem je dále obsažen v přípravku Mobilin.

 

Jednoduchý orientační test rizika osteoporózy

Mezinárodní nadace pro osteoporózu (IOF) vytvořila test, kde si můžete zjistit, jak pravděpodobný je u Vás rozvoj osteoporózy.

  • Utrpěl některý z Vašich rodičů zlomeninu krčku stehenní kosti v důsledku malého násilí nebo pádu?
  • Utrpěl/a jste Vy nějakou zlomeninu následkem malého násilí nebo pádu?
  • Užíval/a jste někdy celkově kortikosteroidy (prednison apod.) po dobu delší než 3 měsíce?
  • Snížila se Vaše tělesná výška o více než tři centimetry?
  • Pijete často přes míru?
  • Kouříte více než dvacet cigaret denně?
  • Trpíte častými průjmy (při onemocnění zažívacího traktu jako je celiakie nebo Crohnova choroba)?
  • Pro ženy: Nastala u Vás menopauza (přechod) před 45. rokem věku?
  • Pro ženy: Přestala jste někdy menstruovat na dobu delší než 12 měsíců z jiného důvodu než je těhotenství nebo menopauza?
  • Pro muže: Trpěl jste někdy impotencí, ztrátou libida nebo jinými příznaky snížené hladiny testosteronu?

 

Pokud jste na nějakou z otázek odpověděl/a "ANO", neznamená to ještě, že máte osteoporózu. Je však vhodné, abyste se s výsledkem tohoto testu poradili se svým lékařem, který rozhodne, zda je nutné další vyšetření.

 

Závěrem

K nebezpečnému úbytku kostní hmoty dochází u každého přirozeným stárnutím, ovšem nám ženám navíc vápník ubývá vlivem hormonálních změn během těhotenství a v období menopauzy. Proti osteoporóze však můžeme bojovat, a to již v dětském věku, důležitý je zejména dostatečný a pravidelný příjem vápníku. V rámci prevence proti osteoporóze  bychom se měli vyhýbat kouření, pití alkoholu a sedavý způsob života změnit v alespoň trochu aktivnější.

 

Lucie Pavlisková

 

Seznam použitých pramenů a literatury :

KOHOUT , P., PAVLÍČKOVÁ, J. Osteoporóza. Pardubice, Filip Trend, 2001. ISBN: 80-86282-16-3

ŘEHOŘKOVÁ,P., ŠPIČKOVÁ, M.,ŠPIČKOVÁ, M. Odvápnění kostí čili osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. Praha, Forsapi, 2009. ISBN: 9788087250006

VYSKOČIL, V. Osteoporóza a ostatní nejčastější metabolická onemocnění. Praha, Galén s.r.o., 2010. ISBN 978-80-7262-637-3

https://www.internimedicina.cz/artkey/int-201003-0012_Prevence_osteoporozy.php,červen 2010

https://www.medicinapropraxi.cz/artkey/med-200711-0005.php, červenec 2010

https://www.orling.cz/cz/o-osteoporoze/osteoporoza-vyber-nejcastejsich-otazek-a-odpovedi.html, duben 2010

https://www.ortopedie-gudz.cz/potize/osteoporoza.htm, červen 2010

https://www.osteoporoza.cz/lecba,  květen 2010